Hypersaprobita
|
|
Hypersaprobity,
hypersaprobic
|
Hypersaprobita (h) je charakterizována bakteriovým a mykofytovým stupněm
rozkladných procesů (Mycophyta, tj. houby). Bakterie se vyskytují v
počtech psychrofilních 5·107 v 1 ml a 107 v 1 ml koliformních zárodků.
BSK5 kolísá od 500 do 2 000 mg·l-1, sulfan se vyskytuje v menších
koncentracích, poměry jsou přísně anaerobní. Organismy vyskytující
se v tomto stupni jsou pravými saprobionty. Příkladem hypersaprobních
poměrů jsou akumulační rybníky s odpadními vodami z cukrovarů či vyhnívání
kalů na čistírnách, u kterých je důležité pH prostředí. V alkalickém prostředí
rozkládají metanogenní bakterie polysacharidy a uvolňuje se metan, v kyselém
prostředí reagují jiné organismy a uvolňuje se vodík.
Grafy souvislostí do úrovně:
I
II
III