< Bakterioplankton | obsah | Barvení dle GRAMA > |
Bakteriózy |
|
Bacteriosis |
Bakteriální infekcí je vstup a pomnožení bakterie v organismu rostlinném a živočišném. Významné postavení mají bakterie patogenní pro člověka. Bakterie mohou škodit i produkcí toxinů, jako je tomu např. u bakterií druhu Clostridium tetani (tetanus) a Corynebacterium diphteriae (záškrt). Zdrojem nákazy je organismus, ve kterém bakterie přežívají. K přenosu nákazy dochází přímým přenosem (přímý styk mezi zdrojem a novým hostitelem) či nepřímým přenosem (kapénková infekce, půdou, vodou, potravinami a členovci). Vstupní brána je místem, kudy se patogenní bakterie dostávají do organismu. Inkubační doba je dobou potřebnou k pomnožení bakterie po jejím vniknutí do organismu. Organismus (člověk) přechovávající uvnitř svého těla původce onemocnění bez jakýchkoliv vnějších příznaků, je bacilonosičem, který uvolňuje bakterie jako zdroj nákazy do okolního prostředí. Epidemie je hromadné šíření nákazy, pandemie je šířením nákazy ve větším rozsahu v celém světadílu, endemie je onemocněním vyskytujícím se v určité oblasti.
Nákazy jsou přenášené vzdušnou cestou, alimentární cestou, kůží, pohlavním stykem a zvířaty.
Vstupní brána | Onemocnění | Původce | Specifikace, doplnění |
DÝCHACÍ CESTY | Tuberkulóza | mykobakterie druhu Mycobacterium tuberculosis | Zdrojem nákazy jsou i krávy trpící tuberkulózou mléčné žlázy. |
Záškrt | korynebakterie druhu Corynebacterium diphteriae | Projevuje se nejprve jako silná angína, při které jsou mandle potaženy šedým povlakem. | |
Černý kašel (dávivý kašel) | kokovitá bakterie druhu Bordetella pertussis | Přenášená i mlékem či mléčnými výrobky. | |
Angína | streptokoky druhu Streptococcus pyogenes | ||
Spála (spálová angína), růže (streptokoková infekce), streptokokový zánět plic | streptokoky |
Onemocnění | Původce | Specifikace, doplnění |
Syfilis (příjice) | Treponema palidum | Způsobuje jedno z nejvážnějších pohlavních onemocnění, probíhající ve třech fázích. První stádium se projevuje tvrdým vředem, vznikajícím na pohlavním ústrojí. Po asi deseti týdnech se objevují místa s mokvavou a suchou vyrážkou, původce je v krvi a na sliznicích. Druhé stádium trvá asi tak dva roky a nemusí se zjevně na jedinci projevit. Osoby nacházející se v prvním a druhém stádiu choroby jsou pro své okolí infekční. |
Kapavka (gonorrhoea) | diplokoky druhu Neisseria gonorrhoeae | Projevuje se prudkým zánětem sliznice pohlavních orgánů (hnis vytéká po kapkách, odtud název onemocnění, tj. kapavka. |
Vstupní brána | Onemocnění | Původce | Specifikace, doplnění |
POTRAVINY A VODA | Břišní tyfus | tyčinkovité bakterie druhu Salmonella typhi | Projevuje se silnou bolestí hlavy a stoupající horečkou, může dojít i k proděravění střevních stěn. |
Paratyfus | tyčinkovité bakterie druhu Salmonella paratyphi | Tyfus s mírnějším průběhem. | |
Salmonelózy | druhy rodu Salmonella | Vyskytují se v nedokonale upravených potravinách charakteristické jsou produkcí toxinů. Zdrojem salmonelóz jsou většinou živočišné potraviny pocházející z nakažených zvířat, např. sekaná, prejty, krvavé tlačenky, majonézy, bramborové saláty, zmrzlina, syrová kachní vejce. | |
Úplavice | tyčinkovitá bakterie druhu Shigella dysenteriae | Projevuje se silnými a krvavými průjmy infikovaná voda splaškami z kanalizace. | |
Cholera | Vibrio cholerae | Projevuje se silnými průjmy, horečkami a končící úplným vyčerpáním organismu. | |
Stafylokoková enterotoxikóza | stafylokok druhu Staphylococcus aureus | Bakterie produkuje enterotoxin, způsobující prudkou otravu doprovázenou bolestmi hlavy a břišními křečemi. Zdrojem enterotoxikóz je zvěřina, párky, mražené masné výrobky, šunka, špatně propečená drůbež, cukrářské výrobky. |
Onemocnění | Původce | Specifikace, doplnění |
Sněť slezinná (uhlák, antrax) | Bacillus anthracis | Kožní forma je typická objevením se červené skvrny a později praskajícího puchýřku, který praská a vzniká vřed s černým středem (vyskytuje se u osob pracujících s kůží či vlnou obsahujících spory antraxu). Plicní forma vzniká vdechnutím spor a postihuje osoby pracující s hadry a kůží, je nejnebezpečnější formou antraxu. Střevní forma se projevuje krvavými průjmy a prudkými bolestmi a vzniká při požití nedostatečně tepelně upraveného masa či syrového masa z postiženého zvířete. |
Vozhřivka | způsobena nepohyblivými tyčinkami | Vyskytuje se v plicní, kožní a střevní formě, ložiskem nákazy jsou hnisavá vředovitá místa. |
Vlnivá horečka | krátké tyčinkové bakterie druhu Brucella abortus | Projevuje se vlnivým kolísáním horečky doprovázené silným pocením a pot silně zapáchá (příznačné pro tuto chorobu). |
Citujte jako: | ŘÍHOVÁ AMBROŽOVÁ, J. Bakteriózy. From Encyklopedie hydrobiologie : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-006/ebook.html?p=B011> |