Anaerobní organismus
|
|
Anaerobic organism
|
Stav anaerobiózy jako první definoval LOUIS PASTEUR (1861), který zavedl do
mikrobiologie termíny pro aerobní organismus a anaerobní organismus.
Anaerobní organismus se vyskytuje v prostředí s nulovou či nízkou koncentrací kyslíku,
která v některých případech působí jako jed či inhibitor růstu. V závislosti na stupni tolerance vůči molekulárnímu kyslíku,
lze dále anaerobní mikroorganismy dělit na: striktně anaerobní mikroorganismy
(vyžadují úplnou absenci kyslíku, koncentrace více než 0,5 % působí toxicky na mikroorganismy,
které odumírají); obligátně anaerobní mikroorganismy (neutilizují kyslík jako konečný akceptor
elektronů a mají schopnost tolerance kyslíku v koncentracích maximálně do 2 – 3 %);
aerotolerantní mikroorganismy (neutilizují kyslík jako konečný akceptor elektronů a
mají schopnost tolerance kyslíku v nízkých koncentracích);
fakultativně anaerobní mikroorganismy
mikroaerofilní mikroorganismy (mají schopnost utilizace kyslíku, jako konečného akceptoru elektronů, ale nerostou
za přítomnosti vzdušného kyslíku za normálního tlaku).
Grafy souvislostí do úrovně:
I
II
III