svinování bílkovin {2}

protein folding

též sbalování, sled konformačních přeměn, který umožňuje polypeptidovému řetězci zaujmout nativní (biologicky aktivní) strukturu. Dochází k němu v průběhu translace jakož i in vitro při renaturaci. Proces svinování je velmi komplexní a o zákonitostech jeho průběhu zatím nemáme dostatečné informace. Malé jednořetězcové bílkoviny se obvykle svinují do své nativní struktury samovolně (proces svinování je „naprogramován“ v jejich primární struktuře), větší komplexní bílkoviny někdy potřebují ke správnému svinutí pomocnou bílkovinu (viz chaperony).
  Grafy souvislostí do úrovně:      I graf      II graf

Citujte jako:  KODÍČEK, M. svinování bílkovin. From Biochemické pojmy : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.html?p=svinovani_bilkovin>