pufry {1}

buffers

ve starší literatuře též nárazníky, resp. tlumivé nebo ústojné roztoky, vodné roztoky, jejichž pH se (ve srovnání s vodou) mění jen málo po přidání silné kyseliny nebo louhu. Mají tedy schopnost tlumit změny pH. Mírou této schopnosti je tzv. pufrační kapacita; je definována jako množství jednosytné silné kyseliny, kterou je třeba přidat k roztoku, aby pH kleslo o jednotku. V biochemii se s pufry setkáváme ve dvou souvislostech: a) Protože při většině biochemických procesů se uvolňují nebo spotřebovávají vodíkové protony, provádějí se prakticky všechny pokusy in vitro v pufrovaných roztocích; volba pufru bývá prvním krokem při návrhu experimentálního uspořádání. b) Jedním ze základních parametrů vnitřního prostředí (intracelulárního i extracelulárního) organismů je pH, které je nutno zachovávat pokud možno konstantní (viz homeostasa). Tomu slouží různé přirozené pufrační systémy.
  Grafy souvislostí do úrovně:      I graf      II graf

Citujte jako:  KODÍČEK, M. pufry. From Biochemické pojmy : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.html?p=pufry>