oxokyseliny {1}

oxoacids (or, more feequently, ketoacids)

starší terminologií ketokyseliny, karboxylové kyseliny obsahující i ketoskupinu. Ta může být různě vzdálena od karboxylu; příkladem 2-oxokyseliny (α-ketokyseliny) je kyselina pyrohroznová (viz pyruvát), příkladem 3-oxokyseliny (β-ketokyseliny) kyselina acetoctová (viz ketolátky), CH3COCH2COOH. V metabolismu mají výjimečné postavení 2-oxokyseliny, které procesem transaminace mohou přecházet na α-aminokyseliny. Významné jsou též oxidační dekarboxylace 2-oxokyselin pyruvátu a 2-oxoglutarátu na kyseliny o 1 uhlík kratší (synthesa acetyl-CoA a sukcinyl-CoA). (V angličtině se pojmu „oxoacid“ užívá častěji jako ekvivalent českého „kyslíkatá kyselina“.)
  Grafy souvislostí do úrovně:      I graf      II graf

Citujte jako:  KODÍČEK, M. oxokyseliny. From Biochemické pojmy : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.html?p=oxokyseliny>