kyselina octová {1}

acetic acid

ethanová kyselina, CH3COOH; dokonale mísitelná s vodou, pKa = 4,75. Vzniká octovým kvašením zředěných roztoků ethanolu, její 5 až 8% roztok je ocet; při jeho biotechnologické výrobě jsou příslušné mikroorganismy (octové bakterie, rod Acetobacter) imobilisovány přirozenou přilnavostí na bukových hoblinách, které jsou skrápěny roztokem ethanolu a odspodu probublávány vzduchem. Aktivovaná forma kyseliny octové, acetyl-CoA, je jedním z nejdůležitějších meziproduktů buněčného metabolismu.
  Grafy souvislostí do úrovně:      I graf      II graf

Citujte jako:  KODÍČEK, M. kyselina octová. From Biochemické pojmy : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.html?p=kyselina_octova>