Osnova témat

  • Logolink OP3V

    Logo Creative Commons s textem



    1. Alkany a alkeny
      Chemie nasycených a nenasycených uhlovodíků, jejich laboratorní příprava a důkazy. Ropné produkty, krakování. Hoření alkanů.

      Bezpečnost a ochrana zdraví při práci v chemické laboratoři.
    2. Alkyny a aromáty
      Chemie nenasycených a aromatických uhlovodíků, laboratorní příprava ethynu a jeho reakce (s kyslíkem, s chlorem, s ionty kovů). Běžné aromatické sloučeniny (benzen, toluen, naftalen), jejich vlastnosti a reaktivita.

      Školní chemický experiment jako model.
    3. Halogenderiváty uhlovodíků
      Příprava halogenderivátů v laboratoři, jejich reakce a důkazy (Beilsteinova zkouška).

      Funkce školního chemického experimentu.
    4. Alkoholy, fenoly a karbonylové sloučeniny
      Nejběžnější alkoholy a fenoly, jejich vlastnosti a reakce (jedno- a vícesytné alkoholy, primární, sekundární a terciární alkoholy, rozlišení jednotlivých fenolů, oxidace alkoholů). Aldehydy a ketony, jejich důkazové reakce. Clock reakce s karbonylovými sloučeninami.

      Fáze realizace školních experimentů.
    5. Karboxylové kyseliny
      Příprava karboxylových kyselin oxidací, esterifikace karboxylových kyselin, vlastnosti kyseliny mravenčí. Oscilační reakce. Soli karboxylových kyselin, jejich vlastnosti a reakce. Vyšší mastné kyseliny (zmýdelnění, příprava bionafty).

      Klasifikace školních chemických experimentů.
    6. Dusíkaté deriváty uhlovodíků
      Aminy alifatické a aromatické, jejich vlastnosti a reakce. Příprava nitrosloučenin (nitrocelulosa, kyselina pikrová) a jejich vlastnosti. Redukce nitrosloučenin.
    7. Polymery a biopolymery
      Vlastnosti běžných syntetických i přírodních polymerů a jejich identifikace, příprava polymerů a pryskyřic. Izolace DNA z biologického materiálu.

      Demonstrační experimenty.
    8. Sacharidy
      Důkazy redukujících sacharidů (Fehlingova, Tollensova, Benedictova reakce), další důkazové reakce (odlišení pentos a hexos, aldos a ketos). Oxidace sacharidů, aldarové a aldonové kyseliny. Oligo- a polysacharidy (dextrin, škrob a jejich reakce).

      Využití audiovizuální techniky ve výuce chemie.
    9. Aminokyseliny, bílkoviny
      Důkazy bílkovin (biuretová, xanthoproteinová, ninhydrinová reakce), izolace bílkovin z biologického materiálu, denaturace bílkovin.

      Laboratorní cvičení a skupinová práce.
    10. Lipidy, vitamíny
      Důkazy lipidů v rostlinném materiálu, extrakce lipidů a cholesterolu a jeho důkazy. Odhad délky řetězce mastné kyseliny. Vitamin C, jeho důkazy v rostlinném materiálu a jeho oxidace. Reakce vitaminů rozpustných v tucích.

      Problémové a badatelsky orientované vyučování.
    11. Barviva
      Trifenylmethanová barviva a azobarviva (příprava, reakce a využití). Acidobazické vlastnosti barviv. Rostlinná barviva (extrakce rostlinných barviv z listů a jejich studium, anthokyany, flavony). Chromatografie barviv.

      Pracovní listy ve výuce chemie.
    12. Přírodní látky
      Techniky izolace přírodních látek z rostlinného materiálu (sublimace, extrakce, destilace s vodní parou). Izolace a vlastnosti alkaloidů a terpenů.

      Nástroje k hodnocení žáků ve výuce chemie.
    13. Enzymy a chemické reakce v živých organismech
      Kvašení sacharidů. Katalasa v bramboru, amylasy ve slinách, ureasa v soje, proteasy v ovoci, laktasa a její vlastnosti. Specificita a další vlastnosti enzymových reakcí. Inhibice enzymové aktivity.

      Domácí chemické experimenty.
    14. Efektní organické experimenty
      Fosforescence. Fluorescence (fluorescence přírodních látek, fluorescence syntetických barviv a jejich příprava, uhlíkové nanotečky). Triboluminiscence. Chemiluminiscence (luminol a jeho reakce, příprava a reakce lophinu, lightsticks a jejich využití, oscilační reakce).

      Improvizace ve školní laboratoři.


  • 1. Alkany a alkeny

  • 2. Alkyny a aromáty

  • 3. Halogenderiváty

  • 4. Alkoholy, fenoly a karbonylové sloučeniny

  • 5. Karboxylové kyseliny

  • 6. Dusíkaté deriváty

  • 7. Polymery a biopolymery

  • 8. Sacharidy

  • 9. Aminokyseliny a bílkoviny

  • 10. Lipidy a vitaminy

  • 11. Barviva

  • 12. Přírodní látky

  • 13. Enzymy a chemické reakce v živých organismech

  • 14. Efektní organické experimenty

  • Použité literární zdroje