Laboratoř didaktiky chemie II - M832017
Osnova témat
-
- Alkany a alkeny
Chemie nasycených a nenasycených uhlovodíků, jejich laboratorní příprava a důkazy. Ropné produkty, krakování. Hoření alkanů.
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci v chemické laboratoři. - Alkyny a aromáty
Chemie nenasycených a aromatických uhlovodíků, laboratorní příprava ethynu a jeho reakce (s kyslíkem, s chlorem, s ionty kovů). Běžné aromatické sloučeniny (benzen, toluen, naftalen), jejich vlastnosti a reaktivita.
Školní chemický experiment jako model. - Halogenderiváty uhlovodíků
Příprava halogenderivátů v laboratoři, jejich reakce a důkazy (Beilsteinova zkouška).
Funkce školního chemického experimentu. - Alkoholy, fenoly a karbonylové sloučeniny
Nejběžnější alkoholy a fenoly, jejich vlastnosti a reakce (jedno- a vícesytné alkoholy, primární, sekundární a terciární alkoholy, rozlišení jednotlivých fenolů, oxidace alkoholů). Aldehydy a ketony, jejich důkazové reakce. Clock reakce s karbonylovými sloučeninami.
Fáze realizace školních experimentů. - Karboxylové kyseliny
Příprava karboxylových kyselin oxidací, esterifikace karboxylových kyselin, vlastnosti kyseliny mravenčí. Oscilační reakce. Soli karboxylových kyselin, jejich vlastnosti a reakce. Vyšší mastné kyseliny (zmýdelnění, příprava bionafty).
Klasifikace školních chemických experimentů. - Dusíkaté deriváty uhlovodíků
Aminy alifatické a aromatické, jejich vlastnosti a reakce. Příprava nitrosloučenin (nitrocelulosa, kyselina pikrová) a jejich vlastnosti. Redukce nitrosloučenin. - Polymery a biopolymery
Vlastnosti běžných syntetických i přírodních polymerů a jejich identifikace, příprava polymerů a pryskyřic. Izolace DNA z biologického materiálu.
Demonstrační experimenty. - Sacharidy
Důkazy redukujících sacharidů (Fehlingova, Tollensova, Benedictova reakce), další důkazové reakce (odlišení pentos a hexos, aldos a ketos). Oxidace sacharidů, aldarové a aldonové kyseliny. Oligo- a polysacharidy (dextrin, škrob a jejich reakce).
Využití audiovizuální techniky ve výuce chemie. - Aminokyseliny, bílkoviny
Důkazy bílkovin (biuretová, xanthoproteinová, ninhydrinová reakce), izolace bílkovin z biologického materiálu, denaturace bílkovin.
Laboratorní cvičení a skupinová práce. - Lipidy, vitamíny
Důkazy lipidů v rostlinném materiálu, extrakce lipidů a cholesterolu a jeho důkazy. Odhad délky řetězce mastné kyseliny. Vitamin C, jeho důkazy v rostlinném materiálu a jeho oxidace. Reakce vitaminů rozpustných v tucích.
Problémové a badatelsky orientované vyučování. - Barviva
Trifenylmethanová barviva a azobarviva (příprava, reakce a využití). Acidobazické vlastnosti barviv. Rostlinná barviva (extrakce rostlinných barviv z listů a jejich studium, anthokyany, flavony). Chromatografie barviv.
Pracovní listy ve výuce chemie. - Přírodní látky
Techniky izolace přírodních látek z rostlinného materiálu (sublimace, extrakce, destilace s vodní parou). Izolace a vlastnosti alkaloidů a terpenů.
Nástroje k hodnocení žáků ve výuce chemie. - Enzymy a chemické reakce v živých organismech
Kvašení sacharidů. Katalasa v bramboru, amylasy ve slinách, ureasa v soje, proteasy v ovoci, laktasa a její vlastnosti. Specificita a další vlastnosti enzymových reakcí. Inhibice enzymové aktivity.
Domácí chemické experimenty. - Efektní organické experimenty
Fosforescence. Fluorescence (fluorescence přírodních látek, fluorescence syntetických barviv a jejich příprava, uhlíkové nanotečky). Triboluminiscence. Chemiluminiscence (luminol a jeho reakce, příprava a reakce lophinu, lightsticks a jejich využití, oscilační reakce).
Improvizace ve školní laboratoři.
- Alkany a alkeny
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-