|

úterý, 7. října 2025

|

Akademie mládeže: Moderní trendy v cukrovarnické technologii

úterý, 7. října, 17.00 » 20.00
Globální událost
V posledních letech se setkáváme s řadou odlišných názorů jak na konzumaci cukru, tak na výrobu cukru v českých zemích. Jak je to vlastně se sacharosou neboli řepným či třtinovým cukrem z hlediska výroby, spotřeby a výživy? Je české cukrovarnictví srovnatelné se světovým? Během přednášky budou ukázány zajímavé historické a současné statistiky, třeba kde všude se cukrová řepa zpracovává na krystalový cukr a jaký je vztah mezi vývojem populace a spotřebou cukru. Moderní cukrovar není jen výroba cukru ale též výroba dalších vedlejších produktů jako je biolíh, sušené řízky, hnojiva či bioplyn. Současné cukrovarnictví navíc představuje příklad velmi efektivního oběhového hospodářství a ve finále se stává producentem nikoli spotřebitelem čisté vody.

Posluchárna BI