Friday, 17 May 2024, 8:46 AM
Site: E-learning VŠCHT Praha
Course: Biochemický slovník (Biochemický slovník)
Glossary: Biochemický slovník
R

rovnice Hillova

angl. Hill equationvztah mezi počáteční rychlostí enzymové reakce v0 u allosterických enzymů a koncentrací substrátu [S]:
\( v_{0} = \frac{ V_{lim} . [S] ^{n} }{ K^{ `} + [S]^{n} } \)
kde vlim je limitní rychlost (viz rovnice Michaelise a Mentenové), a K′ je konstanta, jen formálně připomínající Michaelisovu konstantu. Parametr n (často též označovaný α) se nazývá koeficient sigmoidity nebo též Hillův; čím vyšší má hodnotu, tím více se závislost v0 na [S] liší od hyperboly a má výraznější tvar sigmoidy. Hodnota n bývá často rovna počtu enzymově aktivních podjednotek v oligomerním enzymu, její hodnota roste při allosterické inhibici a klesá při allosterické aktivaci. Formálně podobným vztahem se řídí i závislost rozsahu vazby nízkomolekulárního ligandu na oligomerní vazebnou bílkovinu s kooperujícími podjednotkami (např. vazby kyslíku na hemoglobin).

         Závislost počáteční reakční rychlosti na koncentraci substrátu u allosterických enzymů (čísla udávají hodnoty koeficientu sigmoidity n)
                              

rRNA

ribosomální RNA, angl. ribosomal RNA, RNA podílející se spolu se specifickými bílkovinami na výstavbě ribosomu. Je nejhojnějším typem RNA (až 80 hmotn. % všech RNA). Jedná se o několik druhů molekul lišících se velikostí a zastoupením jednotlivých nukleotidů. U eukaryot je syntetizována v jadérku. Vytváří některé specifické sekundární struktury (vlásenky nebo dihelixy podobné DNA). Spolu s ribosomálními proteiny (viz peptidyltransferasa) se podílí na katalýze translace; lze ji tedy považovat za ribozym.

RUBISCO

ribulosa-1,5-bisfosfátkarboxylasa/oxygenasa, angl. též ribulose-1,5-bisphosphate carboxylase/oxygenase, EC 4.1.1.39, enzym ze třídy lyas, který v temné fázi fotosyntézy katalyzuje připojení CO2 k molekule ribulosa-1,5-bisfosfátu a následné rozštěpení vzniklého meziproduktu na dvě molekuly 3-fosfoglycerátu. Kromě této karboxylační reakce (fixace CO2) katalyzuje oxygenační reakci (viz fotorespirace), při níž se na molekulu stejného akceptoru váže molekulový kyslík a kromě 3-fosfoglycerátu vzniká fosfoglykolát. Z něho se sice v rostlinách syntetizuje serin a glycin, většina se však katabolicky odbourává a z hlediska celkové bilance je to ztrátová reakce.


Ružička Leopold

Leopold Ruzicka ETH-Bib Portr 00239.jpgchorvatský (rakousko-uherský) chemik (18871976), Nobelova cena (za chemii, 1939) za práce na polymethylenech a vyšších terpenech (spolu s A. Butenandtem). Díky svým českým kořenům (dědeček byl český krejčí, který v roce 1817 emigroval do Vukovaru) spolupracoval s řadou českých chemiků. Studoval v německém Karlsruhe (doktorát v r. 1910), později dlouhodobě působil na ETH Zurich ve Švýcarsku. Významně přispěl k pochopení chemických vlastností isoprenoidů.


rychlost limitní

vlim, nebo maximální vmax , angl. limiting rate nebo velocity, jeden ze základních parametrů rovnice Michaelise a Mentenové (viz enzymy – kinetika), teoreticky nejvyšší počáteční reakční rychlost, jíž může reakce při dané koncentraci enzymu za určitých podmínek (pH, teploty atd.) dosáhnout. Z různých důvodů (inhibice substrátem, omezená rozpustnost substrátů atd.) nemusí být možné této rychlosti experimentálně dosáhnout.

rychlost reakční počáteční

angl. initial reaction rate nebo initial reaction velocity, pojem užívaný v enzymové kinetice pro rychlost reakce v čase t = 0, tedy pro rychlost, kterou lze změřit po přidání enzymu do roztoku substrátů. Koncentrace produktů je v tomto okamžiku nulová a reakce tedy probíhá pouze jedním směrem.