Friday, 17 May 2024, 9:44 AM
Site: E-learning VŠCHT Praha
Course: Biochemický slovník (Biochemický slovník)
Glossary: Biochemický slovník
O

oxygenasy

angl. oxygenases, enzymy ze třídy oxidoreduktas, které používají molekulový kyslík jako oxidační činidlo a jeden (viz monooxygenasy) nebo oba (viz dioxygenasy) atomy kyslíku začleňují do substrátu, EC 1.13.-.-, EC 1.14.-.-. Z potravinářského hlediska jsou významné, neboť produkty oxygenace často ovlivňují senzorické nebo nutriční vlastnosti potravinářských surovin a produktů (lipoxygenasy EC 1.13.11.12 a další). Podílejí se často na biotransformaci xenobiotik.

oxytocin

angl. oxytocin, cyklický nonapeptid, hormon savců; syntetizovaný v hypotalamu, transportovaný do neurohypofýzy a odtud uvolňovaný do krve. Vyvolává stahy dělohy při porodu, ovlivňuje mléčnou žlázu při laktaci, má vliv na dlouhodobou paměť a navozuje pocit štěstí.