pondělí, 1. července 2024, 07.19
Stránky: E-learning VŠCHT Praha
Kurz: Biochemie II (Biochemie II)
Slovník: Biochemický slovník
H
hydroxyprolinangl. hydroxyproline, 3-hydroxyprolin nebo 4-hydroxyprolin; společný název dvou neproteinogenních aminokyselin, které vznikají hydroxylací prolinu zabudovaného v peptidovém řetězci (posttranslační modifikace); typická složka kolagenu. |
hypervitaminózaangl. hypdrvitaminosis, stav, kdy organismus má nadbytek určitého
vitaminu; také soubor onemocnění a poruch s tímto stavem souvisejících. Hypervitaminóza téměř nikdy nehrozí při běžné stravě; je nebezpečná v případě vysokých dávek vitaminů podávaných jako potravinové doplňky nebo v rámci léčby, zejména v případě lipofilních vitaminů – vitaminu A a vitaminu D. |
hypovitaminózaangl. hypovitaminosis, stav, kdy organismus získává z potravy menší množství určitého vitaminu, než potřebuje; také soubor onemocnění s tímto stavem souvisejících (srov. avitaminóza). |
hypoxanthinangl. hypoxanthin, minoritní báze nukleových kyselin, vznikající oxidační deaminací adeninu. Nukleosid, který ho obsahuje, se nazývá inosin. Oba deriváty jsou meziprodukty odbourávání adenosinu. (Viz také báze minoritní) |
hypoxieangl. hypoxia, nedostatečný přísun kyslíku, a to celkově (pro celý organismus), nebo pro jednotlivé orgány či jejich části; také soubor onemocnění a poruch s tímto stavem souvisejících. |