Agregační funkce

Stránky: E-learning VŠCHT Praha
Kurz: Využití databází a jazyka SQL
Kniha: Agregační funkce
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: čtvrtek, 19. září 2024, 04.02

1. Agregační funkce

Agregační funkce zpracovávají hodnoty v celých sloupcích pomocí matematických a statistických operací. Pracují vždy nad množinou řádků a jako výsledek vrací právě jednu hodnotu pro celou vstupní množinu dat.

Mezi nejběžnější agregační funkce patří COUNT, MIN, MAX, SUM a AVG.


1.1. COUNT

Agregační funkce COUNT vrací počet záznamů v tabulce nebo ve skupině. Pokud nezáleží na atributu, přes který se mají záznamy spočítat, uvede se jako argument *. Tímto se vrátí počet všech záznamů. Pokud záleží na atributu, vzhledem ke kterému se mají záznamy spočítat, uvede se jako argument název tohoto atributu. Defaultně se uvažuje klíčové slovo ALL, které zajistí zahrnutí všech hodnot, které nejsou NULL. S využitím klíčového slova DISTINCT se zahrnou jen hodnoty, které nejsou NULL a které se neopakují, tedy jsou jedinečné.



1.2. MIN

Agregační funkce MIN vrací minimální hodnotu daného atributu ze všch záznamů, přičemž ignoruje případné hodnoty NULL.



1.3. MAX

Agregační funkce MAX vrací maximální hodnotu daného atributu ze všech záznamů, přičemž ignoruje případné hodnoty NULL.


1.4. SUM

Agregační funkce SUM vrací součet všech hodnot v uvedeném sloupci, které nejsou NULL. Pomocí klíčového slova DISTINCT lze provést součet jen hodnot, které nejsou NULL a které se neopakují, tedy jsou unikátní.

 


1.5. AVG

Agregační funkce AVG vrací průměr všech hodnot v uvedeném sloupci, které nejsou NULL. Pomocí klíčového slova DISTINCT lze vypočítat průměr jen z hodnot, které nejsou NULL a které se neopakují, tedy jsou unikátní. Výsledkem funkce AVG je vždy reálné číslo. Pokud by byly všechny hodnoty typu NULL, výsledek bude také typu NULL.