Příkazová řádka

Stránky: E-learning VŠCHT Praha
Kurz: Linux, shell
Kniha: Příkazová řádka
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: pondělí, 7. října 2024, 15.23

1. Příkazová řádka

Příkazová řádka, anglicky Command Line Interface (CLI), je rozhraní, jehož prostřednictvím uživatel komunikuje s operačním systémem pomocí příkazů. Příkazová řádka má dvě části, výzvu (prompt) a prostor pro vstup uživatele, ve kterém je umístěn kurzor.


Zatímco prompt se obvykle v průběhu práce mění, např. zobrazuje informace o aktuálně přihlášeném uživateli, případně zobrazuje cestu aktuálního pracovního adresáře, kurzor jen bliká či trvale svítí a zobrazuje to, co uživatel do příkazové řádky zapíše. Po stisknutí klávesy ENTER se zadaný vstup předá ke zpracování shellu. Po vyhodnocení zadaného výrazu či vykonání příkazu systém opět zobrazí výzvu s kurzorem.



2. Formát příkazů

Příkazy se do příkazové řádky zapisují podle definovaných pravidel, aby jim interpret shellu správně rozuměl.

Syntaxe

command [options] [arguments]

Jedinou povinnou částí zadávaného příkazu je jeho jméno (command). Volby (options) a argumenty (arguments) jsou zpravidla nepovinné, ale u drtivé většiny příkazů lze pomocí nich velice významně ovlivnit chování programu.

 

Volby (options, někdy též přepínače) mohou mít dvojí podobu. První z nich je tzv. single-letter, kde volbě předchází znak pomlčky (-) a následuje jeden alfanumerický znak (písmeno nebo číslo). Druhá podoba, tzv. full-word, začíná dvěmi pomlčkami (--) a následuje slovní vyjádření volby. Není pravidlem, že programy disponují oběmi formami zápisu pro všechny jejich přepínače. Obvykle jsou některé single-letter, ostatní full-word, jen zřídka existují obě podoby pro jeden přepínač zároveň.

 

Argumenty (arguments, někdy též parametry) většinou představují vstupní data a informace pro programy.


3. Historie příkazů

Příkazová řádka zpravidla uchovává historii příkazů. Uživatel má tak výhodu, že nemusí složitější příkazy psát pokaždé znovu, ale může je jednoduše vyhledat v historii a znovu spustit. Příkazem history lze vypsat všechny dosud uživatelem zadané příkazy.


Jednotlivé příkazy jsou očíslovány, aby je bylo možné jednoduše vyvolat a spustit pomocí příkazu !n


Příkaz !! vyvolá a spustí poslední příkaz z historie příkazů.