Uživatelská oprávnění

3. Uživatelská oprávnění

Uživatelská oprávnění ke všem souborům operačního systému jsou definována ve smyslu čtení (read), zápis (write) a spuštění (execute). U jednotlivých souborů zjistíme tato oprávnění velice jednoduše pomocí příkazu ls -l.



Prvních 10 znaků z každé řádky výpisu příkazu představuje atributy daného souboru. První ze znaků definuje typ souboru (file type).

Následujících devět znaků definuje sadu oprávnění (file mode) pro čtení, zápis a spuštění vždy po trojici pro jednotlivé subjekty - vlastníka, skupinu a ostatní uživatele. Pro jednotlivé atributy oprávnění se používají následující symboly s uvedeným významem

atribut význam pro soubor
  význam pro adresář
r Dovolí otevřít a číst.
  Dovolí vypsat obsah. Zároveň musí být nastaven atribut pro spuštění
w Dovolí měnit obsah, nikoliv však přejmenovat nebo smazat. Smazání nebo přejmenování je otázkou nastavení atributů adresáře, ve kterém se nachází.
  Dovolí vytvořit, přejmenovat nebo smazat soubor. Zároveň musí být nastaven atribut pro spuštění.
x Dovolí přístup k souboru jako k programu a umožní jeho spuštění. Zároveň musí být nastaven atribut pro čtení.
  Dovolí vstoupit do adresáře, nastavit ho jako pracovní.
- Odepření oprávnění.
  Odepření oprávnění.

Za uvedenou sadou atributů ve výpisu pak následuje uživatelské jméno vlastníka, tedy subjektu, pro kterého platí první trojice uvedených oprávnění, a dále následuje jméno skupiny, které uvedený soubor také patří. Pro tento subjekt platí druhá trojice uvedených oprávnění. Poslední trojice uvedených oprávnění je pak platná pro všechny ostatní uživatele.