Manipulace se soubory a adresáři

1. Adresářová struktura

V operačních systémech unixového typu existuje pouze jedna stromová adresářová struktura, která začíná v kořenovém adresáři. Kořenový adresář se značí symbolem / (lomítko). Každý soubor a adresář má v adresářové struktuře svou unikátní absolutní cestu.

Absolutní cesta vždy začíná kořenem (/) a končí názvem konkrétního souboru či adresáře. Jednotlivé úrovně adresářů v cestě jsou odděleny také symbolem /.

Relativní cesta je poloha souboru či adresáře oproti místu (adresáři), ve kterém se uživatel právě nachází. Relativní cesta se tedy od absolutní rozezná tak, že nezačíná symbolem /. Důsledkem je, že určení cílového souboru není jednoznačné, ale záleží na aktuální poloze v adresářové struktuře.

Pro určení a zobrazení struktury aktuální polohy v adresářové struktuře lze využít příkazy pwd a tree.



Pro změnu polohy v adresářové struktuře slouží příkaz cd. Bez argumentů přesměruje uživatele do domovského adresáře. Argumentem může být absolutní či relativní cesta do požadovaného místa v adresářové struktuře.



Zejména při změně polohy v adresářové struktuře pomocí relativních cest se využívají další speciální symboly ., .., ~ a -.

Symbol . (jedna tečka) značí aktuální místo v adresářové struktuře.



Symbol .. (dvě tečky) značí nadřazený adresář.



Symbol ~ (tilda) značí domovský adresář aktuálně přihlášeného uživatele.



Symbol - (pomlčka) značí předchozí místo v adresářové struktuře.