myosin {2}

myosin

bílkovina, která spolu s aktinem a dalšími bílkovinami vytváří hlavní kontraktilní strukturu svalu, myofibrilu. Myosin je tvořen malou globulární hlavicí (průměr asi 10 nm) a dlouhou stopkou (délka asi 135 nm, průměr 2 nm). Prostřednictvím globulární hlavice interaguje s fibrilárním aktinem. Je v ní také umístěno aktivní místo, umožňující štěpit ATP; z enzymologického hlediska je myosin{EC 3.6.4.1} ATPasa, aktivovaná hořečnatými a vápenatými ionty. Při kontrakci svalu se energie hydrolysy ATP využije k přerušení interakce hlavice myosinu s určitou podjednotkou aktinového vlákna, hlavice myosinu se posune k sousední aktinové podjednotce a naváže se na ní; tím dojde k vzájemnému posunutí myosinového filamenta proti aktinovému a celkově ke zkrácení svalového vlákna.
  Grafy souvislostí do úrovně:      I graf      II graf

Citujte jako:  KODÍČEK, M. myosin. From Biochemické pojmy : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.html?p=myosin>