aflatoxiny {4}

aflatoxins

toxické sekundární metabolity produkované některými houbami (mykotoxiny), zejména plísněmi druhu Aspergillus flavus a Aspergillus parasiticus (Aspergillus flavus). Mohou se vyskytnout v plesnivých potravinách a krmivech (např. ořechy, arašídy, kukuřice apod.). Při krmení krav kontaminovaným krmivem přecházejí do mléka. Jsou to mutageny, karcinogeny a teratogeny, toxické pro teplokrevné živočichy včetně člověka; způsobují aflatoxikosy. Nemodifikované aflatoxiny jsou většinou netoxické per se; teprve v játrech, kde jsou modifikovány oxygenasami (cytochrom-P450), se stávají toxickými. Aflatoxin B1 je nejsilnějším známým hepatokarcinogenem.
  Grafy souvislostí do úrovně:      I graf      II graf

Citujte jako:  KODÍČEK, M. aflatoxiny. From Biochemické pojmy : výkladový slovník [online]. Praha: VŠCHT Praha, 2007. Available from www: <http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid_es-002/ebook.html?p=aflatoxiny>